KEDD
DECEMBER 10.,
2019.

„Először éreztem,
hogy élek!”

Kalyber Joe
Ismerd meg az alkotót!

Ismerd meg az alkotót!

Pilcz Roland gyermekkora óta falta a fantasztikus filmeket, történeteket, köztük a Csillagok Háborúját vagy az Indiana Jonest. Hamarosan felmerült benne az igény, hogy maga is elkezd történeteket mesélni, és vizuálisan erre a képregény műfaja volt a legalkalmasabb.

Már általános iskolában felfigyeltek tehetségére, hiszen korát meghazudtolva művelte a képregények készítését. 1994-95-ben alkotta meg Kalyber Joe figuráját, aki akkor még egy állatfigurás western képregény seriffje volt. Hamarosan Kalyber lépett elő főszereplővé, s felmerült az alkotóban az a gondolat, hogy állatfigurák helyett inkább emberi alakokat rajzol, és a western környezetből egy hétköznapibb helyszínre ülteti át a képregényt. Megszületett hát a mai formájára már egészen hasonlító Kalyber Joe figura.

Mindezek után közel húsz résznyi képregény füzetet készített Kalyber kalandjairól, és szűk tíz év leforgása alatt az élete részévé vált a történet és a szereplői.

2005 elején jelent meg első képregénye az Új Galaxi sci-fi antológia hasábjain Angyali béke címmel. Ezután érezte, eljött az idő, hogy Kalyber kalandjait is a nagyközönség elé tárja.

Azt már korábban eldöntötte, hogy ha idővel lehetősége lesz megjelentetni a Kalyber Joe képregényt, akkor benne visszatér a történet legelejéhez, sőt, még annál is visszább tekint egy picit. Főiskolás évei közepén adott volt számára, hogy Kalyber történetében is visszanyúl az iskoláig. Minden bonyodalom innen indul ki.

A későbbiekben az élet árnyas oldalát is megismerhetjük Kalyber szemszögéből. Hogyan képes leküzdeni az elé tornyosuló akadályokat, hogyan változik, hogyan érik a személyisége.

Természetesen Rolinak megannyi Kalyberen kívüli terve is van még. 2006-ban a Fekete Fehér képregényantológia harmadik számában jelent meg egy egyoldalas képregénye (Kemenes Tamás szövege alapján), melyben képi világának egy egészen más oldalát ismerhetjük meg.

Roland munkásságáról még többet tudhattok meg honlapján!

Utolsó módosítás dátuma: 2011.04.23

Neked hogy tetszett?

Írd le véleményed a képregényről, Kalyberről vagy honlapunkról!


VENDÉGKÖNYV

Nézelődj, és tölts le galériánkból!
Nézd meg a képgalériát, tölts le háttérképeket, képernyővé-
dőt és egyéb Kalyberes nya-
lánkságokat!
GALÉRIA